CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Pátek 19.04.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Křížem krážem Hranicemi [ Turistická trasa ]

Okružní vycházka městem - 2 km

Město Hranice leží uprostřed území zvaného Moravská brána, převážně na pravém břehu Bečvy. I když staletí setřela mnohé z jeho někdejšího vzhledu, zachovalo si ráz středověkého kolonizačního sídla s řadou významných umělecko-historických památek. Procházka, spojující nejvýznamnější místa a objekty, je zcela nenáročná a nabízí se jako ideální možnost pro zpestření pobytu zejména lázeňských hostů blízkých lázní Teplic nad Bečvou.
O vzniku Hranic*** není dosud zcela jasno. Podle tradice se v těchto místech (snad u dnešního Kostelíčka?) usadil kolem r. 1167 rajhradský mnich Jurik a žil zde jako poustevník. Na jeho žádost daroval v r. 1169 údělný olomoucký kníže Fridrich toto místo rajhradskému klášteru. Poustevník Jurik je historicky doloženou osobou, darovací listina je však falzum, které vzniklo až začátkem 13. století, když se o vlastnictví zdejšího území přely kláštery v Rajhradě a Hradisku u Olomouce. Snad již koncem 12. století vznikla při řece Bečvě osada, připomínaná v r. 1201 a 1222, kdy se stala majetkem premonstrátů na Hradisku. Osada na táhlém ostrohu při rušné obchodní cestě se rychle rozrůstala a v r. 1276 byla povýšena na město, o osm let později získala právo vybudovat hradby. Premonstráti z Hradiska pak Hranice dávali často do zástavy. V r. 1430 se města zmocnil Jan Tovačovský z Cimburka, přední stoupenec husitství na Moravě, který se staral o jejich všestranný rozvoj. Hospodářský a kulturní rozmach pokračoval i za Pernštejnů (od r. 1475) a dalších majitelů téměř po celé 16. století. Po porážce stavovského povstání byly Hranice konfiskovány protestantským majitelům a o rok později císařem darovány moravskému místodržiteli kardinálu Františkovi z Dietrichsteina. Město přišlo o své výsady a bylo násilně rekatolizováno. Roku 1626 za války dánské povstali hraničtí měšťané proti císaři a kardinálovi. Město bylo dobyto a vůdci v r. 1627 na náměstí popraveni (pamětní deska před farním kostelem). V roce 1643 Hranice oblehli a částečně vydrancovali Švédové. Hranicím se nevyhýbaly ani morové rány, ty největší přišly v letech 1680 a 1714. Při budování císařské silnice v r. 1753 byly pobořeny městské hradby, později zde začala pracovat keramická manufaktura a byl sem přeložen krajský úřad. V 19. století sílily národnostní boje, které vyvolaly agresivní chování německé menšiny; skončily až v r. 1903 volebním vítězstvím Čechů, vedených dr. Františkem Šromotou, který se stal jedním z prvních českých starostů na střední Moravě. V roce 1938, po mnichovském diktátu a odtržení pohraničních území, probíhala německá hranice v těsném sousedství města a Hranice se tak staly doslova hranicemi státu. Město bylo osvobozeno Rudou armádou 8. května 1945.
Prohlídkový okruh začneme na náměstí T. G. Masaryka, které má zhruba obdélný půdorys a bývalo jádrem středověkého města, založeného na ostrohu mezi říčkou Veličkou a potokem Ludinou, které se jihozápadně od historického jádra vlévají do Bečvy. Dominantou náměstí je farní kostel Stětí sv. Jana Křtitele* (1), vystavěný v letech 1754-63 podle projektu známého brněnského architekta Františka A. Grimma, hodnotná barokní jednolodní stavba s průčelní věží. V interiéru je barokní zařízení ze 60. let 18. století. Za kostelem, na jihozápadním rohu náměstí, stojí radnice** čp. 71 (2), jejíž nejstarší část při Radniční ulici tvoří pozdně gotický sál, zaklenutý žebrovou hvězdicovou klenbou, z r. 1528, a dvoupatrový objekt směrem do náměstí s nárožními arkýřovými věžičkami, datovaný 1544. V r. 1571 byla k radnici přistavěna věž s obydlím věžného a před ní podloubí s otevřenou lodžií. V r. 1869 byl původní vzhled radnice narušen radikální přestavbou, která dala budově dnešní historizující fasádu. Na náměstí a v přilehlých ulicích se dochovala řada renesančních domů, z nichž k nejhezčím patří tzv. Čaputovský dům* čp. 20 s podloubím a kamenným portálem s letopočtem 1583. Na Čaputovský dům navazují další renesanční objekty v Radniční ulici (až po čp. 32), většinou troj nebo dvoutraktové, s průjezdem do dvora. V jihovýchodním rohu náměstí stojí Pernštejnský dům*, jehož dvě místnosti mají renesanční klenby. Na severní straně náměstí byl v r. 1839 vztyčen mariánský sloup se sochou Immaculaty z r. 1729. Poblíž připomíná deska někdejší popravní místo z r. 1627.
Z jihovýchodního cípu náměstí můžeme odbočit úzkou uličkou dolů k potoku Ludina a po lávce přejít do Komenského ulice. O kousek dál vpravo, při vyústění Hřbitovní ulice, stojí budova bývalé bratrské školy* (3), renesanční přízemí objekt 265/2. V r. 1574 jej koupil malíř Jan Červenka Turnovský a o 9 let později vyzdobil průčelí sgrafity, jejichž torzo se dochovalo. Na křižovatce před školou je barokní socha Bolestné P. Marie z r. 1732 na trojbokém podstavci s reliéfy svatých. Stejnou cestou se vrátíme na náměstí a pokračujeme k severu Zámeckou ulicí. Také tady se dochovaly renesanční domy s podloubím. Na konci po pravé straně na domě č. 16 je pamětní deska, která připomíná, že tu v srpnu 1852 bydlel Bedřich Smetana. Pod podloubím na kraji malého Pernštejnského náměstí je zajímavý pozůstatek středověkého práva - kámen, sloužící jako pranýř.
Přes náměstíčko přejdeme vlevo k zámku. Před ním na zdi (tržnice) byly druhotně zasazeny renesanční kamenné desky, pocházející ze zbořených městských bran. Zámek** (4) vystavěl v letech 1553-62 Jan Kropáč z Nevědomí, který si Hranice zvolil za své sídlo. (Zámku předcházela středověká tvrz, prvně připomínaná v r. 1398, přestavěná před r. 1514 a po dokončení zámku upravená na pivovar a sýpku. Ty však v r. 1958 vyhořely a roku 1959 byly zbořeny.) Původní trojkřídlý patrový objekt byl zvýšen a rozšířen začátkem 17. století Zdeňkem Žampachem z Potštejna. Ve 2. polovině 19. století byly zazděny přízemní arkády v nádvoří a upraven interiér. Zámek je čtyřkřídlá budova kolem obdélného dvora, na západě navazující na městské hradby, na jihu oddělená od města příkopem. Z jihozápadního nároží vystupuje věž, do 1. patra zámku válcová, pak polygonální. Celý areál se v současné době rekonstruuje, mj. se znovu odkrývají zazděné přízemní arkády. Jiráskovou ulicí kolem východního zámeckého traktu dojdeme na křižovatku u náměstí 8. května a dáme se vpravo do Zborovské ulice. Po pravé straně je ohrazený areál židovského hřbitova* (5), který připomíná zdejší poměrně početně zastoupenou židovskou obec. Hřbitov pochází ze 17. století; nejstarší dochovaný náhrobek je z r. 1686. Před listopadem 1989 začala likvidace areálu, v letech 1990-94 byla zbývající část znovu obnovena.
Vrátíme se zpět na náměstí 8. května a pokračujeme vpravo třídou 1. máje. Vlevo je poškozená socha sv. Jana Nepomuckého z r.1720 a kamenný krucifix z r. 1832. Mezi moderní zástavbou dojdeme k silničnímu podjezdu. Za ním po pravé straně jistě neunikne naší pozornosti nově restaurovaný Kunzův palác* (6), připomínající zámeček. Je to bývalá administrativní budova firmy Antonín Kunz, vystavěná v r. 1897 v novobarokním slohu. Po opravě v r. 1992 patří ke nejhezčím objektům ve městě. Antonín Kunz založil v Hranicích výrobu čerpadel a čerpací techniky v r. 1883. Pokračovatel výrobní tradice, podnik Sigma, se k původnímu názvu Kunz vrátil v r. 1993.
Od paláce se vrátíme malý kus cesty k podjezdu, přejdeme frekventovanou třídu 1, máje a po schodech sestoupíme k hlavní obchvatové komunikaci. Podél ní dojdeme k Veličce a zahneme po jejím břehu vlevo do podjezdu. Stále podél říčky okrajem sídliště se dostaneme k lávce a přejdeme po ní na
protější břeh do ulice Galašovy a shlédneme pamětní desku na jeho rodném domě. Mineme chráněnou lípu malolistou* (7), památný strom, jehož věk se odhaduje na 120 let. Lípa je vysoká 10 metrů, kmen má obvod 330 cm. Dostaneme se na Šromotovo náměstí k budově bývalého bratrského sboru* (8), dnes kostela církve českobratrské evangelické. Sbor byl postaven snad již v 1. polovině 16. století a čeští bratři jej využívali do r. 1622. V letech 1567-95 byl jeho správcem Jiří Strejc, jeden z překladatelů Kralické bible. Jeho syn Daniel Strejc-Vetter, přítel J. A. Komenského, vykonal v r. 1613 jako první Čech cestu na Island a své zážitky vylíčil v cestopisu Islandia. V r.1626 byla budova sboru pobořena, v letech 1668-69, přestavěna na kapli sv. Šebestiána s dřevěným stropem, vymalovaným Mikulášem Frantou. Za Josefa II. v r. 1786 byla kaple zrušena, kněžiště zbořeno a loď upravena na skladiště soli (tzv. solárna). Objekt byl znovu restaurován a vrácen českobratrské církvi v r. 1924.
U sboru se po lávce vrátíme na levý břeh Veličky. Nabízí se nám pěkný pohled na zámek a na část bývalého městského opevnění - hradbu s půlkulatými baštami. Opevnění** z let 1292-96 bylo zřejmě poměrně primitivní, snad pouze valové. Teprve za Pernštejnů po r. 1475 bylo město sevřeno dvojitým pásem hradeb, vzájemně oddělených parkánem, otevřeným dvěma branami - Horní v dnešní Jiráskově ulici a Dolní na jižním konci Svatoplukovy ulice. Kromě toho existovalo i několik branek. Vnitřní hradební prstenec prakticky beze stopy zmizel, vnější se dochoval téměř celý. Hradba je asi 1 metr silná a 4 metry vysoká. Nejlépe je patrná na západní straně, kde byla spolu s polokruhovými baštami restaurována v letech 1974-75.
Podél říčky, po jejím levém břehu, pokračujeme pod hradbami k jihu. Na další lávku navazuje schodiště, ústící do Janáčkovy ulice poblíž Masarykova náměstí. Nad ním vystupuje výrazná budova bývalé židovské synagogy, pseudoslohové stavby z 19. století, nově rekonstruované na výstavní síň. Čechovou ulicí dojdeme až téměř k hlavní ulici - třídě Čs. armády. Před ní zahneme vlevo do ulice 28. října. Mineme Agrobanku, za ní po levé straně vidíme pilíře a střílny, pozůstatky jedné z hradebních branek. O kus dál dojdeme na Školní náměstí (9), kde stával původní farní středověký kostel sv. Jana Křtitele. Všimneme si tu fary* čp. 38, jednopatrové stavby s renesančním jádrem, přestavěné v pozdním baroku a v 19. století. Vlevo Radniční ulicí se vrátíme na Masarykovo náměstí. (Ubytování, stravování, občerstvení: hotel Cementář, 108 lůžek v 1-2lůžkových pokojích s možností přistýlky, restaurace PO-PÁ 15-22 h; penzion Růžek, 2 apartmá, S dvoulůžkových jednolůžkový pokoj, restaurace PO 11-22, ÚT-SO 11-14, 18-22 h; ubytovna SOU strojírenského; restaurace Fontána PO-ČT 10.30-23, PÁ, SO 10.30-24, NE 10-22 h; restaurace Quatro PO-ČT, S0, NE 10-22, PÁ 10-23 h; restaurace U Tomáše PO-ČT, NE I1-23, PÁ, SO 11-24 h; restaurace Na hradbách PO-ČT 10-22, PÁ, SO 10-24, NE 10-20 h; Moravská hospoda PO-SO 8-Ol h; bufet Tomi PO-PÁ 6.30-17 h; restaurace Olympia PO-ČT, NE 10-22, PÁ, SO 10-23 h + bufet PO-PÁ 8-16, SO 8-13 h; Zámecká pivnice PO-PÁ 9-22, SO 18-02 h; restaurace Na myslivně denně 9-22 h; kavárna Club PO-SO 10-22 h; cukrárna Slast PO-PÁ 7 18, SO 8-12 h.)

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 19.08.2003 v 17:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY