CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Úterý 19.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

36 Střední Morava - Haná [ Turistická oblast ]

KROMĚŘÍŽ HOLEŠOV HELFŠTÝN HRANICE DUB NAD MORAVOU HOSTÝN PŘEROV OLOMOUC TEPLICE NAD BEČVOU LITOVEL UNIČOV DUB NAD MORAVOU TEPLICE NAD BEČVOU HELFŠTÝN HOLEŠOV HRANICE LITOVEL UNIČOV HOSTÝN KROMĚŘÍŽ PŘEROV OLOMOUC Střední Morava - Haná
...srdce a brány dokořán...
Historická náměstí a katedrála, jedinečný soubor kašen a barokní morový sloup, tereziánské opevnění a proslulé výstavy květin... tím vším vás na první pohled ohromí město Olomouc. Při prohlídce zdejších muzeí a paláců ovšem nesmíme zapomínat na další města a vesnice, rozptýlené v okolí. Je tu jedinečný arcibiskupský zámek se zahradami v Kroměříži, Prostějov se zajímavými ukázkami stylově čisté secese a Litovel, zvaná Moravské Benátky, proslavená výrobou kvalitního piva. Počítejte s tím, že vás na každém kroku něco překvapí - nabídka církevních památek, muzeí, hradů a zámků je skutečně nepřeberná. Kulturní bohatství ještě doplňuje příroda jako stvořená pro aktivní odpočinek pěšky, na kole nebo po vodě; čeká na vás mnoho různých tras. Přidáme-li tradiční místní pohostinnost, lahodná vína z arcibiskupských sklepů a jedinečné olomoucké tvarůžky, získáme lákavý obrázek kraje, kam je pozvání pravým potěšením očí i úst.

- Olomouc - po Praze druhá největší městská památková rezervace České republiky s nádhernou renesanční radnicí, biskupskou a arcibiskupskou katedrálou sv. Václava, unikátním souborem kašen a barokním sloupem Nejsvětější Trojice, zapsaným na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Svatý Kopeček u Olomouce - výrazná dominanta Olomoucka, poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie. Rozlehlá zoologická zahrada s vyhlídkovou věží a unikátním výběhem opic.
- Hrad Bouzov - romantický pohádkový hrad, přestavěný na přelomu 19. a 20. století pro velmistra řádu německých rytířů. Několik prohlídkových tras, novogotická hradní kaple s gotickým oltářem, přístupné tajné chodby, sklepení i půdní prostory.
- Svatý Hostýn- poutní bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Hostýnské hoře (735 m). Pozoruhodná křížová cesta architekta D. Jurkoviče, jednotlivá zastavení inspirovaná lidovou architekturou. Na vrcholku rozhledna a naučná stezka.
- Kroměříž - město historických památek, umění a kultury, přezdívané Hanácké Atény. Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou a biskupskou mincovnou je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Litovelské Pomoraví - jedinečná chráněná krajinná oblast, komplex lužních lesů a mokřadních luk s tůněmi podél neregulovaného horního toku řeky Moravy mezi městy Mohelnice a Olomouc.
- Javoříčské jeskyně - několik kilometrů dlouhý podzemní systém s mohutnými dómy, chodbami a propastmi a mimořádně bohatou krápníkovou výzdobou.
- Mladečské jeskyně - významná paleontologická a archeologická lokalita. Labyrint puklinových chodeb a dómů, bohatě vyzdobený krápníky.
- Holešov - unikátní renesanční Šachova synagoga s cennými nástěnnými malbami z roku 1737, reprezentující ojedinělou výzdobu v polském stylu. V interiérech expozice Židé a Morava, zajímavý a mimořádně cenný židovský hřbitov.
- Šternberk - romanticky upravený hrad obklopený malebným přírodně krajinářským parkem s původními interiéry.
- Arboretum Bílá Lhota - bohatá sbírka listnatých, jehličnatých a okrasných dřevin ze severní Ameriky, Japonska, Číny, Malé Asie a dalších zemí, doplněná sochami a plastikami. Oblíbené místo pro relaxaci a odpočinek.
- Zámek Čechy pod Kosířem- empírový zámek s památníkem malíře J. Mánesa. V okolí rozsáhlý krajinářský park s řadou drobných romantických staveb, naučná stezka vede z parku na vrcholek Velký Kosíř.
- Hrad Helfštýn - rozsáhlá zřícenina středověkého hradu s hradbami a baštami. Tradiční místo setkání a soutěž uměleckých kovářů Hefaiston, expozice historické mincovny a uměleckého kovářství.
- Zámek Chropyně - bývalý lovecký zámeček olomouckých arcibiskupů, sbírka historických zbraní a památník malíře E. Filly. V okolí nádherný park se zámeckým rybníkem. Dávnou romantickou pověst o hanáckém králi připomíná Ječmínkův sál.
- Zbrašovské aragonitové jeskyně - jeskyně hydrotermálního původu v sousedství lázeňského městečka Teplice nad Bečvou. Poblíž leží Hranická propast, nejhlubší propast České republiky (274 m).

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 25.10.2005 v 11:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY