CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Historie obce Daskabát [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Daskabát se rozkládá podél silnice z Olomouce do Lipníka nad Bečvou, na posledních svazích Oderských vrchů.

Na místě dnešního Daskabátu stávala ves Otěhřiby, která patřila olomouckému biskupství. První zmínka je o ní z r. 1232,v roce 1841 se z ní zachovala pouze rychta a dvůr. V 16.století byla tato zaniklá ves znovu osazena, nazývala se nejprve Nová Ves /1568/, krátce nato /1581/ již Daskabát. Poslední majitel vsi byla olomoucká kapitula. Osadou Daskabátu byl do r. 1882 Kocourovec, který se od tohoto roku stal částí Přáslavic a přešel k olomouckému okresu. Daskabát náležel do roku 1949 soudnímu okresu Lipník nad Bečvou, poté se stal součástí olomouckého okresu. Obecná škola byla otevřena v roce 1883, zrušena byla roku 1977. Provoz školy byl znovu obnoven v září roku 1990.

Původ jména obce Daskabát

Před mnoha staletími se na místě dnešní obce Daskabát rozkládala ves Otěhřiby, která však zanikla, snad ve válkách. Stavení byla vypálena, lidé odešli. Koncem 15. století tu zůstal pouze opuštěný dvůr a rychta. Pole zarostla dubovým lesem, březinou a plevelem. Až kolem roku 1560 zavítal do těch míst správce panství tržic-kého pan Nikodém z Bobolusk se svým doprovodem. Procházeje se po břehu místního rybníka obrátil se ke svým mušketýrům s rozhodnutím: "Na tomto místě vystavím opět novou ves. Vyhledejte a přiveďte sem co nejvíce rodin. Dostanou svobodnou půdu na stavbu domů a budou, oni i jejich potomci, trvale osvobozeni od robot a všech dávek."

Stalo se. Sešlo se nejprve šest nových osadníků, vesměs válečných vysloužilců, sedmým byl Ignác služebný, tak zvaný 'nádvorník' z hostince v Lipníku. Rod Nádvorníků žije v obci dodnes jako nejstarší z obyvatel. Celkem se sešlo dvanáct obyvatel, jimž přidělil pán z Bobolusk pole, jak slíbil - bez závazků. Nově vystavěná osada se nazývala zprvu Nová Ves.

Po čase však staří osídlenci vymřeli a také zámek v Tršicích změnil majitele. Ti požadovali od osadníků Nové Vsi robotu a dávky. Osadníci však platit nechtěli, odvolávali se na dříve učiněné sliby a také na to, že jejich statky zaplatili otcové svojí krví ve válkách. Byli pozváni na zámek v Tršicích, aby byli přinuceni k placení. Po velmi rušné debatě jeden z osadníků tlumočil názor všech ostatních: "Platit nic nebudeme, nemáme čím. A i kdybychom měli, nezaplatíme. Raději dáme kabát nežli jediný groš." Byli ze zámku vykázáni - a neplatili dál.

Vrchnost je však pozvala na zámek znova, aby je přinutila k poslušnosti. Když přicházeli k zámecké bráně, panský úředník již z okna prvního patra se smíchem volal: "Podívejte, dáškabáti už se hrnou." Ale ani tentokráte se osadníci nepoddali,
pojmenování jim však už zůstalo. A jelikož název osady Nová Ves se vyskytovalo v okolí vícekrát, ujal prý se tento nový název "Dáškabát - Daskabát" velmi brzy. Bylo to kolem roku 1581. Nakonec se osadníci Daskabátu přece stali poddanými se všemi robotními povinnostmi a dávkami.

Zapomenutý Čert

A co Dalskabáty - hříšná ves, v niž zůstal také jeden zapomenutý čert? Získal Jan Drda k této půvabné české pohádce inspiraci právě tady, v Daskabátu? Starosta i místostarosta obce nás ujišťovali, že máme pohádkovou ves hledat kdesi v jižních Čechách. Jejich obec prý s Dalskabáty nemá nic společného. Jan Drda už nám na naši otázku neodpoví. Ostatně - záleží na tom tolik? Téměř půl století diváky (odhadem od osmi do osmdesátiosmi i více let věku) těší úsměvný příběh, v němž je podle zákonů pohádky zlo nakonec potrestáno a dobro odměněno. Dává jim vychutnat dramatické zápletky a křištálově čistý jazyk mateřštiny a navíc - ve zfilmované podobě - zůstane navždy spojen s nepřekonatelným hereckým výkonem velikánů českého dramatického umění, jakými byli a jsou Jiřina Bohdalová, Květa Fialová, Jana Paulová, Jaroslav Moučka, Josef Větrovec, Petr Haničinec či Bedřich Prokoš.

Dát lidem chvíli čisté radosti, vykouzlit úsměv na jejich tvářích a vyvolat alespoň zdání, že by dobro muselo zvítězit nad zlem - to je přece dar z největších, po všechny věky a časy (to řekl už před dvěma tisíci lety římský básník Ovidius). Opona padá, a lidem se drsná realita současného světa zdá snesitelnější (alespoň na čas) a jejich soukromé bolesti a trápení jsou na chvíli potlačeny, pozapomenuty.
Jene Drdo - díky.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 28.11.2002 v 12:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY