CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 29.05.2025
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Chutě a vůně slovácké kuchyně

Chutě a vůně slovácké kuchyně: Je libo žmolkovicu nebo ušmúraný regiment?
Lidé přispěli do "slovácké kuchařky" desítkami krajových receptů
Uherské Hradiště
logo CHVSK
Na 140 receptů se během uplynulých pěti měsíců podařilo shromáždit organizátorům akce Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž výsledkem má být vydání originální krajové kuchařky.
"Svými recepty nám přispěli milovníci a pamětníci slovácké kuchyně ze všech oblastí Slovácka. Máme tu tedy jak recepty na žmolkovicu a nožové šišky z Moravských Kopanic, tak třeba na salátovou máčku a šlíšky s povidly ze Stříbrnic na Uherskohradišťsku či Milocké beléše z jižního cípu Slovácka, z Milotic v Lednicko-Valtickém areálu," uvedla jedna z organizátorek, vedoucí Městského informačního střediska v Uherském Hradišti Markéta Macháčková.
"Zasílateli receptů byly většinou ženy starší generace, ale sem tam nám přispěli i muži. Databáze nyní obsahuje nejen recepty na hlavní jídla, ale i omáčky, polévky, saláty a moučníky. Velmi zajímavé jsou mnohé názvy. Asi zdaleka ne každý bude vědět, co je to šumajstr, ušmúraný regiment, žmolkovica, metyja, laty nebo patenty," doplnila marketingová manažerka Regionu Slovácko Ivana Směšná.
Fáze sbírání receptů s posledním srpnovým dnem skončila. Nyní začne jejich třídění tak, aby do tisku "šla" reprezentativní publikace představující bohatost a pestrost slovácké kuchyně. Odborným garantem pro výběr a posouzení autentičnosti sesbíraných receptů je etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti, PhDr. Ludmila Tarcalová. "Přestože sbírání receptů jsme oficiálně ukončili, i nyní ještě dodatečně uvítáme případné další recepty od kuchařek či kuchařů, kteří na uzávěrku pozapomněli," dodala Markéta Macháčková.
"Krajová gastronomie ve spojení s vinařstvím je v současné době jedním z největších lákadel Slovácka. Mezi návštěvníky jsou velmi oblíbené několikadenní programy, které mimo jiné nabízíme i v rámci letošní propagační kampaně a které zahrnují návštěvy vinných sklepů a ochutnávky místních specialit. Kuchařka tedy nejen pomůže uchovat dědictví předků, ale jistě potěší i turisty, kteří si "chutě Slovácka" oblíbili," doplnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.
Kampaň s názvem Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž cílem je podpořit typickou gastronomii kraje, připravilo sdružení Region Slovácko ve spolupráci s Městským informačním centrem v Uherském Hradišti. Kampaň začala 18. dubna. Organizátoři mj. obeslali výzvou ke spolupráci všech 250 obcí Slovácka a vznik kuchařky propagovali i s pomocí soutěže. Každý týden v ní byl vylosován jeden nový přispěvatel, který získal modrotiskové doplňky Františka Jocha ze Strážnice, držitele značky Tradiční výrobek Slovácka.
Recepty lze ještě zasílat na adresu MIC Uherské Hradiště, Masarykovo nám. 21, Uherské Hradiště, 686 01, nebo e-mailem na chuteavune@slovacko.cz. Je také možné je přinést do Městského informačního centra v Uherském Hradišti osobně. Pro tento účel zde byl zřízen i speciální sběrný box. U každého příspěvku by měl být uveden autor, kontaktní údaj na zasílatele a také informace, odkud recept pochází.

Organizátorky soutěže:
Mgr. Markéta Macháčková (vedoucí MIC Uherské Hradiště) a Mgr. Ivana Směšná (marketingová manažerka Regionu Slovácko)
Kontakt:
Mgr. Markéta Macháčková, vedoucí MIC Uherské Hradiště, tel.: 572 525 526, www.uherske-hradiste.cz
PhDr. Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.,
tel. 577 043 900, 733 161 670, www.vychodni-morava.cz
Uherské Hradiště
bránečkové z Jalubi
Název receptu: Bránečkové - mřížkový koláč
Autor (poskytl): Marta Fajkusová
Obec: Jalubí

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
15 dkg ml. cukru
15 dkg tuku
2 vajíčka
1 prášek do pečiva.
povidla nebo marmeláda

Postup:
Smícháme mouku s práškem do pečiva a poté přidáme cukr, tuk, 2 vajíčka a vypracujeme těsto. Malý kus těsta si necháme na vytvpření mřížky. Zbytek těsta vyválíme, dáme na plech, potřeme marmeládou nebo povidly a nahoru dáme úzké plátky těsta jako mřížku. Pečeme na vymazaném plechu, ještě horké pocukrujeme a podáváme.
Uherské Hradiště
šumajstr
Název receptu: Manželstvo
Druh pokrmu: Hlavní jídlo
Autor: Jaroslava Křečanová
Obec: Uherského Hradiště, Sběr Uherské Hradiště

Suroviny:
400g krup
400g bílých fazolí
cibule
slanina
majoránka
sůl
trochu vody

Postup:
Naložíme přes noc zvlášť kroupy a fazole do vody, poté uvaříme doměkka. Slejeme. Opražíme na drobno nakrájenou cibuli, opražíme na ní slaninu, přidáme majoránku. Vsypeme kroupy a fazole, zamícháme, osolíme, přilejeme trochu vody a krátce podusíme. Podáváme.

Tento pokrm má krajové názvy - svajba, šumajstr, šumajzl aj.
*
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy je oběcně prospěšná společnost založená 1. října 2007 na základě usnesení zastupitelstva Zlínského kraje. Jejím jediným zakladatelem je Zlínský kraj.

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Uherské Hradiště
Zveřejněno 20.09.2009 v 23:50 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY