CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Четверг 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Lidový kroj na Vsetínsku [ Lidové oblečení - kroj ]

Lidový kroj na Vsetínsku
Publikace Evy Urbachové "Lidový kroj na Vsetínsku"

Anotace: V roce 1980 vydalo Okresní vlastivědné muzeum ve Vsetíně odbornou publikaci etnografky Evy Urbachové "Lidový kroj na Vsetínsku", shrnující výsledky jejího dosavadního terénního průzkumu a kompletního zpracování muzejního sbírkového fondu národopisného textilu. Do té doby to byla jediná publikace zaměřená na výzkum lidového oděvu na Vsetínsku, zabývající se nejen jednotlivými součástmi mužského, ženského a dětského tradičního lidového kroje, ale také materiálem, z něhož byl vyroben, technologií výroby, jeho využíváním v minulosti i současnosti a jeho rozšířením podle krojových okrsků. S komentářem uváděla rovněž prameny ke studiu lidových krojů na Vsetínsku. Publikaci lektorovala PhDr. M. Ludvíková, CSc.
Publikace o 58 stranách byla tištěna na křídovém papíře a obrazovou dokumentací v černobílém provedení a barevnou obálkou z měkkého kartonu. Byla vydána v nákladu 500 ks. V současné době je celý náklad 1. vydání vyprodán, přesto je publikace žádána návštěvníky muzea i stávajícími folklorními soubory.
Z tohoto důvodu Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně vydalo v r. 2004 druhé, rozšířené a graficky bohatší vydání této publikace v knižní vazbě, jako hodnotný příspěvek k muzejním výročím - 120 let muzea ve Valašském Meziříčí, 80 let muzea ve Vsetíně, 40 let společné práce a rovněž k významnému životnímu jubileu autorky Evy Urbachové (nar. 2. 9. 1924). Aktualizovaná publikace je nově opatřena medailonem autorky, významné muzejní pracovnice, a dovětkem místopředsedkyně České národopisné společnosti Mgr. Jiřiny Veselské.

Résumé Vsetínsko, území na východní Moravě až u hranice se Slovenskem je hornatou oblastí s bohatstvím lesů, málo úrodnou půdou a tvrdšími klimatickými poměry. Od nejstarších dob zde lidé bojovali s tvrdšími životními podmínkami než v oblastech rovinatých.
V oděvu vyžadovaly tyto poměry využití všech dostupných místních surovin - lnu, v malé míře i konopí, ovčí vlny a kůže, které poskytoval rozšířený chov ovcí.
Až do 2. poloviny 19. století se tyto přírodní materiály na Vsetínsku ručně zpracovávaly: tkaním na stavech na plátno silnější na všední, tenké na sváteční součásti oděvu, ovčí vlna se na vesnicích tkala na hrubé sukno - "huňu" na kalhoty, kabáty, ponožky a papuče přírodních barev, ve městě vyráběli soukeníci jemné barvené sukno, z něhož se šily ženské živůtky, mužské vesty, sváteční kalhoty a kabáty. Nejstarším druhem obuvi byly krpce šité podomácku z jednoho kusu kůže, nákladnější vysoké kožené boty a ženské střevíce s podpatkem vyráběli vyučení ševci. Bavlna pronikla do oděvních součástí až kolem r. 1830.
Ve vyšívání součástí převažovala barva modrá, v technice se uplatnil steh křížkový i plochý.Svatební kroj byl většinou nově pořizován a doplněn o obřadní součásti, z nichž nejvýznamnější byla hedvábím vyšívaná plachta, kterou dostávala nevěsta k svatbě. Od svatby měla pak žena jinou úpravu vlasů a nezbytný čepec.
Zvláštností je v obci Nový Hrozenkov místním vzdělaným sedlákem Jožou Országem Vraneckým začátkem 20. století uměle vytvořený kroj pestřejší, s bohatě vyšívanými součástmi u kroje mužského a hlavně ženského, podle tvůrce zvaný "orsácký". Proniknutí levnějších textilních materiálů tovární výroby, časté migrace na sezónní práce do úrodných oblastí Rakouska, začátky průmyslu na Vsetíně, snaha o napodobení oděvu městského způsobily zánik tradičního lidového oděvu z přírodních materiálů do konce 19. století.
Dnes oblékají tento rekonstruovaný kroj početné soubory lidových písní a tanců z oblasti Vsetínska, ojediněle i mimo Valašsko.

Publikace Evy Urbachové "Lidový kroj na Vsetínsku" o 84 stranách byla vydána v prosinci 2004 Muzeem regionu Valašsko ve Vsetíně jako 2. rozšířené a upravené vydání u příležitosti významného životního jubilea autorky.
Spoluvydavatelé: Krajský úřad ve Zlíně a FOS ČR.
Sponzoři: Město Vsetín, TES Vsetín, s.r.o., Jiří Sloupenský - TG TISK s.r.o. Lanškroun a Břetislav Dadák.
K zakoupení mimo vybraná knihkupectví v pokladně Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně, Horní nám. 2, 755 01 Vsetín, za cenu 100,- Kč, objednávky: paní J. Nováková, tel.č. 571 411 690, e-mail: novakova@muzeumvalassko.cz  

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.muzeumvalassko.cz

AKTUALIZACE: Otakar HOŠEK (Informační centrum Vsetín) org. 164, 23.03.2011 v 11:20 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY