CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Pelhřimovsko [ Území ]

Pelhřimovsko
Nazývané také "branou vysočiny" nebo "krajem mezi třemi vrchy". Kraj hlubokých lesů, čistých vodních ploch a neporušené přírody, která láká turisty k dlouhým procházkám, v létě k odpočinku u vody a v zimě k jízdě na běžkách neporušenými sněhovými pláněmi. Oblast, jakých není v naší republice mnoho. Čistá příroda a kvalitní životní prostředí jsou základními znaky celého regionu. Pro ty, které lákají i jiné druhy sportovního vyžití a aktivního odpočinku, nabízí Pelhřimovsko celou řadu turistických tras, jízdu na koních, rybaření, tenis nebo minigolf.

Stejně zajímavé jsou i místní kulturní památky. Z celého reginonu můžeme vybrat několik zajímavých lokalit - samotné město Pelhřimov je přirozeným a správním centrem. O jeho historii, sahající do let 1224 - 1226, vypovídá historické náměstí s městskými branami a dominantami jako jsou děkanský kostel sv. Bartoloměje, kostel sv. Víta, několik renesančních a barokních domů a zámek pánů z Říčan. V jeho interierech je umístěno okresní muzeum s expozicí spisovatele F.B. Vaňka, sochaře a medailéra J. Šejnosty a historika J. Dobiáše. V bezprostřední blízkosti Pelhřimova se nachází přírodní rezervace Křemešník, známý jako poutní místo s kostelem Nejsvětější Trojice, ale zároveň i lyžařské a výletní středisko s rozhlednou.

Neméně zajímavý je i gotický hrad Kámen s gotickým palácem ze 13. století. Lákavou je i expozice jednostopých vozidel v areálu hradu a v přilehlém anglickém parku rozsáhlé alpinium. Nedaleko Pelhřimova u dálnice Praha - Brno leží město Humpolec. Osada zbudovaná již ve 12. století. O historii města hovoří i nedaleká zřícenina hradu Orlík a blízký židovský hřbitov ze 17. století. Za pozornost stojí i návštěva děkanského kostela sv. Mikuláše a muzea, jehož expozice jsou zajímavé sbírkami antropologa Dr. A. Hrdličky. V nedalekých Kalištích stojí rodný dům skladatele Gustava Mahlera. O dobrou pohodu a příjemné prožití volných dnů v Humpolci se jistě postará i ochutnávka nepasterizovaného piva z pivovaru Bernard.

Žirovnice je známá výrobou zdánlivě tak málo významné věci jako jsou knoflíky, o jejichž významu se přesvědčíme, až když chybí. V žirovnickém zámku - původně gotickém hradě - je dnes umístěna expozice této výroby. V jeho interiéru jsou k vidění i překrásné a zachovalé fresky z 15. století.

Historie a moderní současnost našla svoje místo v Pacově, městečku z konce 13. století s kostelem sv. Archanděla Michaela, chrámem sv. Václava, městským muzeem básníka A. Sovy a malíře J. Autengrubera a barokním zámkem. Milovníci rychlých kol jistě vědí, že v Pacově byla již v roce 1904 založena Mezinárodní motocyklová federace FIM.

Kamenice nad Lipou - město, které má lípu jak ve svém názvu, tak i ve skutečnosti. V zámeckém parku stojí tento český národní strom, jehož stáří se odhaduje na 700 - 900 let. V renesančním zámku je dnes dětská ozdravovna. Kamenice je však proslulá ještě sklářskou výrobou - sklárny Rückl jsou svojí výrobou proslulé po celém světě.

Překrásný děkanský kostel sv. Jana Křtitele s ojedinělým gotickým a barokním inventářem je v Počátkách. Z let 1717 - 1720 pochází i sousoší sv. Jana Nepomuckého, které je součástí empírové kašny na náměstí. Počátky jsou známé jako rodiště básníka Otokara Březiny.

Další dětská ozdravovna se nachází v jednom z nejčistších míst - v Černovicích, kde se nabízí dlouhé procházky v rozsáhlém lesoparku. Za zmínku stojí i židovský hřbitov, kostel Povýšení sv. Kříže nebo renesanční zámek.

Na řece Želivce leží obec Želiv. Rozlehlý premonstrátský klášter, opatský kostel Narození Panny Marie pocházející ze 12. století, který byl v letech 1713-1720 upraven G. Santinim ve stylu gotizujícího baroka, stojí za pozornost stejně jako celá řada dalších míst v pelhřimovském okrese.

Samostatnou kapitolou je určitě Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde jsou shromažďovány exponáty a záznamy rekordů nejen z České republiky, ale z celého světa a Muzeum kuriozit se sbírkou izolátorů a bleskojistek ve Dvořišti u Obrataně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.10.2004 v 18:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY