CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Úterý 16.04.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Historie obce Kozlov [ Historie (archivní dokument) ]

První písemný doklad o existenci Kozlova pochází z roku 1358 v zemských deskách brněnského kraje, kdy "Jindřich z Balinky předal do vlastnictví právem dědičným Zdichovi z Kozlova právě v Balince polnost se vším, co k ní náleží," ale počátky osídlení tohoto teritoria spatřujeme o více než jedno století dříve, v době velkého kolonizačního úsilí předního moravského feudála 13. století, Přibyslava z Křižanova, duchovního otce založení žďárského cisterciáckého kláštera.

Ve vlastnictví tohoto církevního řádu byl i Kozlov; tvrz vystavěl někdy v polovině patnáctého století Mikuláš z Kozlova, roku 1486 opat Linhard, štivtýř káštera žďárského, postupuje tvrz pustú a svobodnú v Kozlově Janovi z Kladné, na konci století byla prodána "ves Kozlov s pustú tvrzí a s dvorem v tej vésce" zemskému hejtmanu Janovi z Lomnice a na Meziříčí (1494) a v průběhu času přecházela na další majitele zdejších panství.

Když byly v polovině třicátých let 20. století nalezeny v Kozlově tři století staré stříbrné mince "s postavou rytíře v brnění", jak se dovídáme ze záznamu v obecní kronice, jakoby připomněly nejvýznamnější postavu, genealogicky spojovanou s Kozlovem, Tomášem Soběhrdem, prvním konkrétním jménem objevujícím se ve více historických pramenech.

Soběhrd, zřejmě bítešský rodák, byl koncem 16. století písařem, později více než tři desetiletí úředníkem (správcem) náměšťského panství Žerotínů; 21. července roku 1606 v Brně "přijat jest v stav pánů rytířstva Tomáš Soběhrd z Kozlova" společně se svými syny Janem a Karlem.

Roku 1609 kupuje od Václava z Radostína smlouvou trhovou za 11 tisíc zlatých malý statek Ostrov s poplužním dvorem, mlýnem a pivovarem a čtyřmi desítkami poddaných, jenž mu byl zkonfiskován roku 1624 jako "účastní stavovské proticísařské rebelie".

Rodina Soběhrdů je svým náboženským vyznáním a tedy i osudem spojena s významnou postavou moravských dějin první třetiny 17. století, Karlem st. z Žerotína, Jan Volf Meziříčský z Kozlova (rytíř od roku 1614) byl správcem jeho přerovského panství.

Se jménem Soběhrd se setkáváme mezi pobělohorskými exulanty v dánském vojsku Kristiána IV.v protihabsburském boji třicetileté války ve Slezsku (společně s L.Velenem z Žerotína, J.Adamem z Víckova, V.Bítovským z Bítova je uváděn jako překladatel dánských listů i "kapitán dánský Soběhrd, z Moravy pocházející"); koncem roku 1626 je v hodnosti majora velitelem města Těšína, poté i jeho stopa mizí, padl pravděpodobně v bitvě u Granova (27.7.1627).

Rytířská čest a hrdost Tomáše Soběhrda z Kozlova nebyla pošpiněna; naděje a stálost, symbolizovaná kotvou a šípem v jeho erbu, jej i s potomky přivádí do pobělohorského exilu v uherské Skalici, kde se bohužel v polovině 30. let stopy tohoto rodu ztrácejí (Karel Soběhrd se zde v listopadu 1635 oženil s Kateřinou Prešpurskou).

Od poloviny 19. století byl Kozlov osadou blízkého Křižanova (v letech 1976-1990 jako místní část této tehdy střediskové obce), od července 1990 opět jako samostatná obec okresu Žďár nad Sázavou, nyní kraje Vysočina.

"Kozlov je nepatrná dědina a v životě zejména politickém nemůže míti vůbec významu, ježto tam není ani jedné hospody...," píše roku 1922 Rudolf Těsnohlídek ve fejetonu Lidových novin z vojenských manévrů v okolí; v tomto smyslu se situace ani po osmdesáti letech nezměnila, byť v obci funguje klub místního sboru dobrovolných hasičů.

Prvním starostou samostatné obce byl místní hospodařící rolník Jan Chylík (1866-1936) z rodu usazeného v Kozlově od konce 18. století, a to po tři volební období v letech 1922-36.

Mezi starousedlické rody v obci dále patřily rody "dvořáků" Slezáků (později Dvořáků), Konečných a Vítků a díky mužským potomkům stále patří rody Hulánů (dnes Holánů) a Kučerů.

Kozlov byl od nepaměti zemědělskou obcí a jak zaznamenává kronikář k počátku minulého století, "všichni obyvatelé zdejší zabývají se rolnictvím." Při tzv. lánské vizitaci (v jihlavském kraji prováděné v letech 1671-78) byli zde kromě svobodného dvorce 2 láníci a 3 půlláníci, Říha a Šebestián Hulán jsou podle výměry svých pozemků zaznamenáni jako třičtvrtníci (asi 15 ha) a Václav Konečný, Pavel Vítků a Matouš Bárta jako čtvrtníci (výměra čtvrtiny lánu, cca 5 ha).

Tradiční hospodaření rolníků vystřídala po komunistickém převratu 1948 zemědělská výroba státního statku (ČSSS Křižanov).

Obci se nevyhnula ani násilná kolektivizace, v letech 1950-53 zde působilo a zkrachovalo místní JZD, mezi jehož aktivity v intencích tehdejší stranické a státní politiky patřilo i vyvlastnění majetku a vystěhování z obce tří místních rodin hospodařících rolníků (Holánkovi, Heralečtí, Chylíkovi, 1953).

Z nemovitých památek obce je nejvýznamnější svobodný dvůr (statek čp.1), který byl osvobozen od robot starobylým obdarováním (listina Rudolfa hraběte z Kounic z 29.9.1649), kdy Vojtěch Slezák, "vždy věrný poddaný můj", dostává i právo svobodné myslivosti na vrchnostenských gruntech.

Dvůr se stává dědičnou rychtou; rychtář Antonín Dvořák (1777) "jest povinen odváděti za roboty fůrami ročně 10 zl., dále spravovati rychtářský úřad pokud se líbí vrchnosti, šenkovati panské pivo a kořalku, dostaviti se na roboty jako dozorce a kdykoliv mu purkrabí rozkáže vozit panské ryby."

Roku 1882 vymřel rod Stanislavem Dvořákem po meči, jeho jménem (a vkladem 400 zl.) byla založena nadace "chudým a hodným dítkám školním z Křižanova a Kozlova".

Na zahradě statku 300 let starý dub (chráněný památný strom), jenž dal jméno obnovenému chovu koní (ranč Pod dubem, 2003).

Kaplička na návsi - původní stavba neznámého stáří byla zbourána roku 1938 v souvislosti s výstavbou nové komunikace, současná stavba byla zbudována svépomocí místních občanů roku 1949 nákladem 32.000 korun (slavnost svěcení 3. července 1949).

Poslední dochovanou dřevěnou stavbou v obci je roubená sušárna ovoce (tzv. párnička) z 19. století (u čp.10).

Mezi významné osobnosti obce, kromě již zmiňovaného Tomáše rytíře Soběhrda a starosty Jana Chylíka, patří Karel Rybníček (1919-1945), zemědělský inženýr in memoriam (1946), npor. navigátor 311. perutě RAF, jenž tragicky zahynul v Anglii, kde je i pohřben.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kozlov.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 25.08.2004 v 13:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY