CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Úterý 19.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

17 Frýdlantsko [ Turistická oblast ]

HEJNICE - POUTNÍ MÍSTO LÁZNĚ LIBVERTA KOČIČÍ KAMENY VYHLÍDKOVÉ MÍSTO, RESTAURACE OBŘÍ SUD FRÝDLANTSKÁ VÝŠINA ZÁMEK FRÝDLANT FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ RASPENAVA - SMÍRČÍ KŘÍŽ ROZHLEDNA NA SMRKU NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM JINDŘICHOVICE POD SMRKEM RASPENAVA - SMÍRČÍ KŘÍŽ ROZHLEDNA NA SMRKU FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM KOČIČÍ KAMENY VYHLÍDKOVÉ MÍSTO, RESTAURACE OBŘÍ SUD LÁZNĚ LIBVERTA JINDŘICHOVICE POD SMRKEM HEJNICE - POUTNÍ MÍSTO FRÝDLANTSKÁ VÝŠINA ZÁMEK FRÝDLANT TO 17 Frýdlantsko
...až na konci světa...
Svébytná oblast na samém konci Čech. Území, na němž se střetávají kultury: lužickosrbská s německou a německá s českou. Odlehlý kraj s chladnějším podnebím severních oblastí, jehož historie sahá do dávných časů - to všechno je Frýdlantsko. Ale ještě mnohem více: oblast žárlivě střeží svou specifitu; místní obyvatelé s oblibou zdůrazňují, že když se Frýdlant pyšnil hradbami, po dnešních velkých městech v okolí nebylo ani památky. Ať tak či onak, Frýdlatsko představuje jedinečnou mozaiku polí, luk, lesů a alejí starých stromů, starobylých měst, obcí a osad. Jsou tu patrné stopy typicky pečlivého německého hospodaření; obří hrázděné stavby, důkladné statky, majestátní stodoly, vesnice často dlouhé několik kilometrů rozložené podél údolních potoků, pískovcové náhrobky dávných lenních pánů. Pro návštěvníky se tu rovněž otvírá severní vstupní brána do působivých partií Jizerských hor, které Frýdlantský výběžek oddělují od ostatních turistických oblastí.

- Hrad a zámek Frýdlant- renesanční zámek, v roce 1800 první hradní a zámecké muzeum ve střední Evropě. Sbírky porcelánu a skla, nábytku a zámeckého zařízení. Bohatá sbírka zbraní, zámecká obrazárna, ojedinělý soubor dýmek. Jeden z mála funkčních hradních padacích mostů.
- Frýdlantská výšina - malebná 20 m vysoká rozhledna z roku 1907 na Resselově vrchu (399 m) severně od Frýdlantu, v okolí výletní areál.
- Hejnice - pohraniční město s významným poutním místem, nazývané český Mariazell. Rozlehlý barokní areál s kostelem Navštívení Panny Marie, v přilehlém františkánském klášteře Mezinárodní centrum duchovní obnovy.
- Jindřichovice pod Smrkem - muzeum venkovského života, mapující historický vývoj Frýdlantska a Jindřichovic. Exponáty od velkých strojů až po nádobí s podrobným popisem jejich účelu a využití včetně malého větrného mlýna, kurzy tradičních dovedností a řemesel.
- Lázně Libverda - malé lázně s minerálními prameny, známé od 14. století. Léčili se tu například hudební skladatel C. M. von Weber, J. Jungmann, F. Kafka, A. Humboldt, císař Josef II., J. Masaryk a další.
- Obří sud - známá výletní restaurace nad Lázněmi Libverda v podobě dřevěného sudu, jediná v České republice. Z terasy jedinečný výhled na severní svahy Jizerských hor a velkou část Frýdlantska.
- Kočičí kameny u Lázní Libverda - skála s podobou kočičí hlavy. Na vrchol vedou schody vytesané do žuly, zajímavý výhled do kraje na Hejnický hřeben. Místo opředené legendami o ukrytých pokladech.
- Nové Město pod Smrkem - hornické městečko se starobylými cínovými doly, na Měděnci a Rapické hoře opuštěné štoly. Barokní kostel sv. Kateřiny, evangelický kostel z roku 1911 a mauzoleum Klingerů z roku 1901.
- Frýdlantské cimbuří - zajímavá přírodní památka u obce Bílý potok. Skalní cimbuří složené z řady žulových věží, romantická přístupová cesta po kamenných lávkách, zajímavý výhled do údolí Černého potoka.
- Rozhledna na Smrku - 20 m vysoká nová rozhledna na nejvyšším vrcholu české části Jizerských hor, Smrku (1124 m). Nádherný výhled do tří zemí najednou - Česka, Polska a Německa.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 11.04.2005 v 11:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY