CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 18.04.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Z Ostravice přes Smrk na Horní Čeladnou -17 km, červená znač [ Turistická trasa KČT ]

Z OSTRAVICE PŘES SMRK NA HORNÍ ČELADNOU
17 km, červená značka

Náročná trasa na druhý nejvyšší vrchol Beskyd s pěknými výhledy, příjemnými místy k odpočinku, ale značným převýšením, málo navštěvovaná, ideální pro milovníky ticha a klidu. V sezónu podél trasy množství borůvek a malin.

Červená značka začíná před železniční stanicí v Ostravici, vede okolo autobusového stanoviště a po 100 metrech odbočuje z hlavní silnice doprava mezi rodinné domy. Po dalších 250 metrech odbočuje vlevo přes most a po kamenité cestě pokračuje chatovou osadou, aby se znova napojila na asfaltovou silničku. Stoupá rovnoběžně s potokem, v místě, kde se silnička rozdvojuje (vlevo k Dětskému táboru Skalka, vpravo k RS Válcoven plechu Frýdek - Místek) pokračuje červená značka podél potoka smrkovobukovým lesem. Přecházíme přes potok Bučací (v létě může být vyschlý) a pomalu začínáme stoupat. Asi po 500 metrech vycházíme z vysokého lesa na travnatý chodníček, začínají se otevírat výhledy na údolí Ostravice. Chodníček nás dovede na Holubčanku, příjemné místo pro malý odpočinek, výhledy k Frenštátu, Radhošťským Beskydám a Smrčku, Frýdlantu a na Lysou horu.

Pokračujeme dále a dvěmi serpentinami se dostáváme na vrstevnicovou cestu, chodník vede dále nad cestou mírně doleva v hustém borůvčí (za sněhové pokrývky je málo zřetelný) a dovede nás až do sedla mezi Smrkem a Malým Smrkem. Těsně pod sedlem je pár pramenících potůčků. Z jihu přichází do sedla modrá značka ze Starých Hamer a žlutá značka od přehrady Šance. Ze sedla mírně stoupáme po hřebeni asi 1 km na vrchol Smrku. Cestou mineme pomníčky Johna Lennona a Jana Palacha (v den výročí jejich úmrtí bývají neorganizované výstupy na vrchol Smrku, kterých se účastní příznivci a vyznavači jejich myšlenek a názorů, výstupy nyní méně časté, hojné před listopadem 1989, účastníci výstupů přivazují na okolní stromy papírky, šátečky a stuhy se svými vzkazy, básněmi a kresbami). Na plochém travnatém vrcholu Smrku je výškový bod a rozcestník s vrcholovou knihou (jedna z mála v Beskydech). Okolí vrcholu je porostlé kosodřevinou, ale ta nebrání výhledům. Na východě je Lysá hora a za ní Malá Fatra, na jihu husté lesy Zadních Hor a Javorníků, na západě Kněhyně, Radhošť a Javorník, od severu vystupuje Ondřejník, Palkovické hůrky, za dobré viditelnosti Jeseníky s Pradědem. Nejzajímavější pohled je ovšem dolů pod svahy Smrku, na Čeladnou, Ostravici a Frýdlant. Vše se zdá jako na zmenšeném živém modelu, vidíte jezdit auta a vlaky, pohybující se lidi. Pokud si sebou na vrchol vezmete i dalekohled a mapu (třeba č. 96 Moravsko-Slezské Beskydy 1 : 50 000), zjistíte, že téměř vše je v mapě zobrazeno a objevíte spoustu nových zajímavých věcí a pokud bude k tomu všemu ještě daleký rozhled, teplo, slunečno a sucho, budete vrchol opouštět jen velmi neradi.

Z vrcholu se úzký chodníček prodírá kosodřevinou (po zimě a delších deštích bývá dost bahnitý), přechází do zakrslého smrkového lesa, podél chodníku jsou pískovcové skalní bloky. Z jedné skalky po pravé straně chodníku je výhled k západu. Na konci zakrslého lesa je čerstvá paseka a chodník klesá prudčeji dolů až se dostane k lovecké chatě Hubertka. Chata není pro veřejnost otevřena, ale hned vedle ní je upravená studánka a dřevěný přístřešek s posezením.

Od Hubertky cesta klesá stále dolů, až na rozcestí Polana, kde začíná asfaltová cesta úbočím Smrku. Vlevo přes údolí jsou omezené výhledy z průseků po těžbě dřeva na Čertův mlýn, Kněhyni a Malou Stolovou. Po 5 km mírného klesání se cesta spojí s modrou značkou z Ostravice a po dalších 500 metrech budete na rozcestí Horní Čeladná - kaple. Vedle stylové dřevěné kaple je pramen s dobrou vodou. Nedaleko říčka Čeladenka, v níž je za teplého počasí možnost koupání v tůních a pod splavy nebo jen příjemného posezení u vody.


Dopravní spojení:
Z Frýdku - Místku přes Frýdlant nad Ostravicí vlakem, autobusem nebo autem do Ostravice (parkoviště naproti hotelu Freud u železniční stanice a za autobusovým stanovištěm).

Z Horní Čeladné autobusem na Čeladnou k železniční stanici, odtud vlakem směr Frýdlant a Frýdek - Místek nebo směr Frenštát.

Zpracovali manželé Horečtí

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 11:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY