CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Proměnlivá tvář Nového Světlova [ Pověst ]

Proměnlivá tvář Nového Světlova
Světlov! Výstražný oheň zašlých věků bezpočtukráte vyšlehl noční tmou z temen kopců do zdřímlého kraje, aby lid před náhlými přepady z Uher varoval. Dal jméno hradu, který ve Vizovických horách páni z Hvězdy pod kopcem hvězdou na skalnatém kuželu, v 13. stol. vystavili a odtud své panství až k Lopenickým vrchům rozšířili. Jejich zlatá osmicípá hvězdá nemělá dle válečného pokřiku Šternberků "Nescit ocasum" zaniknout. Proto skví se hrdě v městském znaku Bojkovic dodnes.

Chmurný hrad stejného jména zahleděl se přičiněním bratří z Landštejna poprvé v r. 1470 z andesitové ostrožny nad soutokem Olšavy a Komenky svou gotickou tváří přes Šedé valy a bašty široko do kraje, aby se mu stal ochranou a jeho lidu útočištěm v dobách zlých a nejistých — on, dědic strategické funkce svého doslouživšího soujmenovce nad Pozlovicemi, příjmím Nový.

Válkami rostl, ale jimi nezašel, jako jeho okolní váleční spolubratři, hrady Pulčín, Brumov, Zuvačov, Bánov, Brod, Rýsov, Starý Světlov a Tetov. Čím hrozivěji zvedal se na obzoru Mohamedův půlměsíc, tím směleji zakusoval se Nový Světlov baštami a střílnami do kalné oblohy.

Ten světlovský zámek dokola klenutý, leží tam syneček do želez zakutý... Kolikrát zahleděly se dívčí oči na robotě s tímto smutným, popěvkem k světlovským věžím, v nichž vládl přísný pan direktor s mušketýry a dráby. Orosenými chodníčky chvátali k hradním branám fojtové z dvaceti dvou poddanských dědin, poslové s lejstry panskými, snoubenci pro povolení k sňatku, ženiši a nevěsty pro výhostné listy i nepoddajní poddaní za hlučného doprovodu biřiců, aby okusili klády, lavice a lískovky, dřevěného osía, kyjů a želez...

To beru na svou duši a na tom umříti chci. Kolikrát zmíravě doznívala tato šeptaná slova z úst vyšetřovaných čarodějnic Kateřiny Divoké, Zuzky Ouředníčkovy, Alžběty Ledvinkové, Kateřiny Shánělky a jiných obětí krevního práva pod mrazivou klenbou hradní mučírny. Její zatuchlý vlhký prostor hrůzně oživovaly za svitu čmoudících loučí mihotavé stíny, skřípot mučidel a zoufalé výkřiky mučených. — Fiat iustitia, pereat mundusl.

Vídeňský architekt kouzlí zde přelud staré Anglie pod italským nebem. Eduar Kuschee přioděl válečného vysloužilce kulisovou fasádou střihu tudorského slohu středověké anglické gotiky zcela v duchu tehdy vládnoucího romantismu, když sňatek světlovské komtesky Jindřišky Haugitzové s karvinským velkoprůmyslníkem Jindřichem Larischem k tomu poskytl finanční předpoklady. Tak vzniklo 1846 - 56 slovácké Miramare, o čtyři roky dříve než proslulé Miramare na Jadranu. Jižní část obory změněna v utššený anglický park se subtropickou florou hraběnčina oblíbence Vitaliana Fumagalliho z Milána. Italská obloha byla zde dokreslena skvělým skleníkovým zařízením, aby citróny, pomeranče a fíky mohly pod bojkovickým nebem dozrát. Tak vypadá Světlov — uvnitř v západní části hrad z 15. stol., v severní části renesanční palác z 16. stol., zevně dílo století minulého.

Mozart, van Beethoven, J. Mánes, Václav Kosmák i Petr Bezruč žili na Světlově. První dva svým uměním zásluhou Žofie Haugvicové ve skvělých koncertních produkcích ctyřicetiosmičlenného sboru bojkovických hudebníků v první třetině 19. stol., Josef Mánes dojížděl sem učit malovat dceru zmíněné paní Jindřišku, u které později jako host se zdržoval populární kukátkář Václav Kosmák, jehož jméno nesla nejdelší ulice v Bojkovicích. A Petr Bezruč, který má dole ve městě též svou čtvrť, sám se přiznal, že byl nějakou dobu zámeckým spolupánem jako vkladatel bývalé majitelky panství Pozemkové banky v Praze.

Zaniklá bojkovická idyla - toť letní nedělní odpoledne, dostaveníčko obecenstva na velkém zámeckém nádvoří skoro před stoletím: řízné pochody a taneční hudba bojkovické dechové kapely, zámecká paní s Vitaliánem na koních kol velké lípy, lid na ochozu. lemovaném těžkým zábradlím ze světlovských železáren, se živě bavil, smál a tleskal, dokud soumrak neklesl na hrad a stíny nezalíly hlučící nádvoří. Pak se šlo dolů do panského pivovaru. Tam se mohlo, bylo-li libo, dlouho rozprávět o legendách a pověstech spjatých s krajem pod hradem Nový Světlov.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 19.12.2003 v 18:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY